Sylvie Hrušková a Black Stork pod Tatrami

Sylvie Hrušková a Black Stork pod Tatrami

Se Sylvií Hruškovou jsme se seznámili  během turnaje Faldo Series Slovakia Championship, který již počtvrté hostil slovenský golfový rezort Black Stork v podtatranské Velké Lomnici poblíž Popradu. První dojem? Perfektní organizace, skvěle připravené hřiště, fungující livescoring, kvalitní zázemí. Když jsme zjistili, že za tím vším stojí žena, která je současně ředitelkou této soutěže, generální manažerkou rezortu Black Stork a také ex-prezidentkou Slovenské golfové federace, od ledna členkou Sustainable Golf Committee při EGA,  rozhodli jsme se trochu ji vyzpovídat. Ale jak to udělat? Je to jednoduché. My se ptáme česky a paní Sylvie nám odpovídá slovensky. Přesně takhle se domluvíte kdekoli v Tatrách a proto nemusíme nic překládat.

Paní Sylvie, rádi bychom se přiblížili našim čtenářům, jak to nyní vypadá s golfem na Slovensku u Vás pod Tatrami. Jak dlouho jste vlastně Váš rezort budovali?

Golf na Slovensku má viac ako 100 rokov, prvé zápolenia boli na dostihových lúkach v Tatranskej Lomnici ešte začiatkom 20. Storočí, prvé ihrisko v Uhorsku (ktorého súčasťou sme boli) bolo postavené v roku 1909 práve v Tatranskej Lomnici. Druhé ihrisko vzniklo v roku 1913 v Piešťanoch. Dnes je na Slovensku do 20 ihrísk od 6 po 27 jamkových a hrá ho do 8000 hráčov. V porovnaní s Českom sme tam kde ste boli niekedy pred 15 rokmi alebo Fíni v 80 tých rokoch. Ak pôjdeme vašou alebo Fínskou cestou budeme veľmi radi. Situáciu golfu a jeho vnímanie mení aj fakt že je opäť olympijsky.

Golfové ihrisko Black Stork vzniklo vďaka idei jedného moraváka žijúceho vo Veľkej Lomnici, ktorý pri svojich služobných cestách narazil aj na golfové ihrisko a keďže bol vizionár vedel si to krásne predstaviť aj na lúkach a poliach nad obcou. Od roku 1991 začal pracovať na scelovaní pozemkov, hľadaní partnera ale aj na získavaní informácií z histórie tohto športu. Naše ihrisko nadväzuje na tradíciu golfu v Tatrách. Tým mužom nebol nik iný ako Jiří Hruška, môj otec. Klub sme zakladali v roku 1999, bolo nás 6 a nik golf nevedel hrať, dnes nás je v klube do 700 členov. O rok neskôr sme otvárali prírodnú 9, tam sme sa naučili hrať, organizovať  a rozhodovať turnaje a začal náš športový a klubový život. Cez víkendy sme varili kávu, ručne počítali výsledky turnajov, veľa vecí sme si prešli od piky. V roku 2005 sme otvorili 4*hotel v centre rezortu, a postupne pribúdali a menili sa pôvodné jamky na 27 jamkové majstrovské ihrisko, 3 jamkovú 3PAR akadémiu so zázemím, pribudol vrt s termálnou vodou, infraštruktúra a výstavba rodinných i víkendových domov.

Dnes Váš rezort Black Stork nese označení „PGA Golf Course“. Co to přesně znamená a jak jste se k tomu dopracovali?

Ihrisko je živý organizmus, a ako taký potrebuje každodennú starostlivosť. Našou víziou je poskytovať kvalitné služby a k tomu potrebujeme aby sa na nás čas od času niekto nezaťažený a kompetentný prišiel pozrieť. Tak sme to každý rok riešili tým že sme pozývali odborníkov a zlepšovali ihrisko, raz k nám prišiel zástupca PGA a začali sme dlhoročnú spoluprácu s cieľom zlepšovať ihrisko a jeho kondíciu.

Léta perné práce a odříkání. Hrajete vůbec ještě golf?

Hrám ho rada, ale zďaleka nie toľko koľko by som chcela. V sezóne je málo voľna, ale rada si ukradnem hodinu – dve skoro ráno. Od 6 alebo 7 ráno na ihrisku je prekrásne príroda sa prebúdza a popri tom si viem skontrolovať ihrisko, zahrať si a mať čas len pre seba.

A kdy a jak jste se vlastně ke golfu dostala?

Môj úplne prvý dotyk s golfom bol v Mariánskych Lázňach kde sme ako deti s rodičmi trávili letnú dovolenku. Golfoví hráči mi pripadali takí noblesní a záhadní. V 97 som sa dostala do St. Andrews so spolužiakmi z Edinburgu a vôbec som nerozumela prečo sú všetci takí nadšení keď sme stáli na ceste križujúcej 1. a 18. Jamku. Pochopila  som to až o pár rokov neskôr keď som tam  stála aj ja už ako hráč a fanúšik golfu. Pár rokov, množstvo informácií, ten istý človek a úplne iný pocit. Prvýkrát som odpaľovala spolu so zakladateľmi rezortu na pasienkoch v mieste kde je dnes  Braid (druhá deviatka) ihrisko v 1999 palice aj loptičky boli Libora Jiráska a loptička po odpale ostala niekde v tráve pre šťastie. Naozaj ma golf chytil za srdce až keď som začala hrať na ihrisku.

A co Vás pak posunulo dál do světa golfu?

Nedá sa povedať o jednej konkrétnej veci, ktorá by ma osudovo posunula niekam, šlo skôr o zmes postupných udalostí a zvedavosti. Najprv získavanie informácií o golfe, postupne budovanie cvičnej lúky, prírodného ihriska, 27 jamkového ihriska a ďalších súčastí rezortu od prípravných prác po realizáciu prevádzky, potreba rozhodcu, pritom zvedavosť učiť sa od tých čo vedia viac, účasť na rôznych konferenciách, turnajoch, práca v Championship committee EGA...

V roce 2012 jste byla prezidentkou Slovenské golfové federace, od ledna 2014 ste členkou Sustainable Golf Committee při EGA. Jak to vůbec můžete stačit?

Sama neviem, myslím že ak máte okolo seba ľudí na ktorých sa viete spoľahnúť tak sa dá urobiť viac ako by si človek myslel.  Stálo ma to veľa času a úsilia urobiť veci, ktoré môžu slovenský golf a spoluprácu s najbližším okolím posunúť ďalej. Za rok práce sme spravili viac ako bolo urobené kedykoľvek predtým za rovnaké obdobie, v roku 2013 boli výsledkom tejto práce 3 dňové turnaje SKGA túry, MSR juniorov rozdelené na 2 dni, SKGA turnaje inak financované z čoho vyplýva nižšie štartovné, v máji 2013 bol Central zone meeting v Bratislave 1x v histórii, máme za sebou už dva ročníky akcie Národný deň golfu aj dvakrát Gala večer slovenského golfu, začalo sa s koordináciou národných majstrovských turnajov, aby sa hráči mohli zúčastňovať turnajov v okolí a neboli tak v jednom termíne, bolo viac sústredení reprezentácie a množstvo ďalších aktivít. Okrem toho sme zorganizovali všetky aktivity ako v roku predchádzajúcom. Urobili sme kus práce, za ktorú patrí vďaka všetkým, ktorí sa jej zúčastnili.

Kolik je vlastně na Slovensku registrovaných golfistů?

Cca 8000, počet rastie medziročne približne o 10%. Práca s mládežou je prioritou SKGA, je niekoľko projektov ako TON, práca s reprezentáciou, Easy golf, centrá talentovanej mládeže, pribudla aj Juniorská túra, rozdelenie MSR juniorov na dva termíny, čím sme zvýšili počet juniorov, ktorí sa môžu zúčastniť týchto majstrovstiev.

Zdá se, že mládež má u Vás zelenou. Co ve Vašem rezortu děláte pro podporu juniorského golfu?

V minulom roku  sme začali užšie spolupracovať s Bestvina golf akademy (3 tréneri z JAR, CZ a SR):  rozdelili deti klubu podľa výkonnosti a tomu podriadili tréningy a trénerov. Podporujeme deti na výjazdoch na SKGA podujatia, vyslali sme dvoch juniorov do St. Andrews  na týždenný tréningový tábor, máme tréningové centrum mládeže, organizujeme letné kempy pre začiatočníkov aj pokročilých. V auguste organizujeme už 5. ročník Faldo Series Slovakia.

Rádi bychom si udělali představu, kolik golf u Vás stojí.

Členské poplatky sú rôzne podľa druhu členstva a rovnako aj fee si záujemci nájdu na našom webe. Fee sa líši podľa toho, ktorý klub má akú reciprocitu, v pondelok platí aj u nás 2 za 1 fee, počas celej sezóny máme výbornú akciu „noc a fee“ kde za osobu ubytovanie, wellness, raňajky a fee golfista zaplatí 88 € podľa dňa (cez víkend a sviatky za 98 €).  Balíčky aj oddychové, welness, relax, s plávaním pre bábätká a pod. pre viac informácií www.golftatry.sk

Jak je to na hřišti s ubytováním?

V strede rezortu je hotel International**** s kapacitou 29 izieb s wellness centrom (vnútorný a vonkajší bazén s protiprúdom, whirlpool, sauny, tepidárium) posilňovňou, detským kútikom, barmi, reštauráciou s kapacitou 140 miest a to všetko s výhľadmi na tatranské končiare ako na dlani a 35 % zľavou na fee. Vo vzdialenosti do 5 km sú ďalšie hotely,  apartmánové domy i ubytovanie na súkromí.

Pro čtenáře golfcamera.com máme dobrou zprávu, že se Black Stork stane partnerským hřištěm našeho serveru a o dění na něm se dozví ze zpráv na našem serveru. Zkuste naznačit už nyní, co na rok 2014 chystáte.

Sezónu sme už tradične otvorili pretekmi SKI&GOLF Slovakia Championship koncom marca, 5 víťazi postupujú do Rakúska na majstrovstvá sveta. Začiatkom apríla odštartovala túra Veľká cena Black Stork so zaujímavými cenami a novinkami. V júli nás čakajú Majstrovstvá Lomnického golfového klubu, ktoré sú v rankingu WAGR a sú otvorené aj pre hráčov zo zahraničia. V auguste prebehne 7. ročník Charitatívneho turnaja pod záštitou Petra Bondru (na charitu sme už dali takmer 100 000 €), 5. ročník Faldo series Slovakia. Chystáme množstvo zaujímavých podujatí a na jedno z nich sa teším najviac.

To zní dobře. Cesta na Black Stork za turnajem se zjevně vyplatí.  Kdy se vůbec u vás golf dá hrát?

Náš rezort je otvorený 12 mesiacov v roku, golfová sezóna je od apríla do októbra, zimná je podľa snehovej pokrývky. Keď sú vhodné poveternostné podmienky, tak na ihrisku upravujeme 15 km lyžiarsku bežeckú trasu, 7 km od rezortu sú lyžiarske vleky so zasnežovanými lyžiarskymi zjazdovkami. Každé obdobie má svoje čaro v hoteli s príjemnou obsluhou, výborným zázemím a neopakovateľnými výhľadmi na tatranské štíty.

Takže to se určitě v roce 2014 opět uvidíme a patrně k Vám zavítá i řada našich čtenářů. Děkujeme za rozhovor a na shledanou na Black Storku.

Aj ja ďakujem za rozhovor a teším sa na čitateľov golfcamera.com, ktorým aj touto cestou prajem úspešnú golfovú sezónu. Do skorého videnia!

Like this article?



Information

Date: 14.06.2014
Author: Pavel Zíka
Photo: Pavel Zíka

Other author's articles

Reklama

GOLFPLAN - Golfové pojištění on-line